A curved tunnel provides an unexpected connection in a renovated, mid-century home

A curved tunnel provides an unexpected connection in a renovated, mid-century home

When a well-traveled few tapped Australian style and design apply Nic Owen Architects to renovate and expand their modest 1940s residence in Hampton, the architecture agency channeled the clients’ like of adventure into a style and design that offers elements of thriller and surprise. Connecting the first clicker brick composition to a new extension is a darkish tunnel that is curved to obscure views of possibly end and to produce what the architects call a “surprising journey,” providing rise to the project’s identify, the Journey Property.

black timber-clad curving tunnel

The project transient known as for larger residing areas, current features and a strong connection with the outside to complement a far more tranquil and soothing household ecosystem. To respect the neighborhood’s character, the architects preserved the current setting up and tucked the modern day extension into the rear absent from watch of the road.

Obscuring the extension generates a “voyage of discovery” for website visitors who enter the mid-century household and then vacation through the black timber-clad, curved tunnel that opens up to the incredibly vibrant and airy destination: the new timber-framed extension housing the open up-approach living areas. Big, double-glazed home windows and sliding doors deliver the shut link to nature that the owners needed.

“Filled with normal mild, vaulted ceilings and the abundance of space, this new extension provides present day life to a drained mid-century traditional,” the architects reported in a venture assertion. “The project was a great opportunity to take a look at the idea of journey, the route one particular normally takes checking out the surroundings, to produce an attractive, stimulating, workable area. I appreciated complicated the perception of a usual spouse and children renovation/extension.”

Similar: A modular extension offers a seamless indoor-out of doors residing practical experience

Current to 166 sq. meters, the renovated and expanded property also features improved electricity effectiveness. In addition to the double-pane glass home windows and doors oriented to the north to capitalize on photo voltaic obtain, the architects installed custom made CFC photo voltaic shades and utilised recycled supplies and LED lights in the course of.

+ Nic Owen Architects

Pictures by Christine Francis by way of Nic Owen Architects